divendres, 13 d’abril del 2012

Paginació: bones pràctiques

La paginació és el mètode de dividir el contingut en diverses pàgines i proporcionar un conjunt d'enllaços (que corresponen a les pàgines) que permeten anar a la pàgina següent o anterior, o triar un número de pàgina de forma manual.
La paginació és un bona pràctica sempre i quan estigui ben utilitzada. Si tenim un llistat de 10, 20, o 30 ítems, no cal paginar, però si tenim un llistat immens i una quantitat esfereïdora de pàgines, llavors es millor no paginar.


Qui  vol navegar per 5000 pàgines?
En el cas de que tinguéssim una enorme quantitat de pàgines paginades la navegació per aquestes és una empresa impossible, els continguts antics pràcticament seran invisibles per als usuaris encara que per a nosaltres tinguin molta importància.
Un cas de moltes pàgines paginades és la secció de notícies del web de l’Ajuntament de Tarragona, que actualment té 174 pàgines amb 15 notícies per pàgina.
http://www.tarragona.cat/la-ciutat/noticies

Una solució per a l’excés de pàgines podria ser reubicar els continguts antics en un repositori d’arxiu històric, per exemple, amb un bon cercador temàtic o per dates. No es tracta de substituir la paginació per un cercador si no de combinar ambdós sistemes.
Així posant com a exemple un llistat de notícies, tindríem les notícies més actuals (del mes en curs, per exemple), paginades i les notícies més antigues en una carpeta on hi hauria un cercador.

Un exemple d’un bon sistema de gestió de llistats són el blogs. Els blogs o blocs mantenen un sistema de paginació combinat amb una agrupació d’entrades per mesos i anys dels arxius del bloc.

Un altra solució és la que va implantar Google Imatges al seu dia, la revelació progressiva de continguts conforme vas fent scroll vertical, una pràctica que també hem vist en blocs fets amb Tumblr.