dilluns, 3 de setembre del 2012

Entrevista amb Mireia Puig

Avui entrevistem a Mireia Puig,  Llicenciada en Dret, que treballa com a consultora de legislació sobre administració pública en l'entorn d'Internet i les TIC.
A molts de nosaltres tot allò que fa referència a lleis ens sona a klingon, però, és molt important saber que com a ciutadans, usuaris i consumidors tenim uns drets que ens han de respectar i uns deures que hem de complir.
Heu de saber també que la Mireia és una persona amb un gran sentit de l’humor, paciència i una capacitat increïble d’explicar conceptes sobre legislació i si teniu algun dubte sobre drets i deures, reials decrets, normes i lleis, no cal patir, ella els resol d’una manera ràpida i el que és encara millor entenedora, fins i tot els conceptes en llatí!!
Només resta dir que gaudiu de l’entrevista i a la Mireia moltes gràcies!!!!

Con beneficia als ciutadans i usuaris d'Internet la legislació vigent?
La legislació vigent, la veritat és que afavoreix bastant als ciutadans ja que els atorga una sèrie de drets i facultats que fins ara no disposaven. Facilitant-los l'accés a serveis amb la comoditat de poder accedir-hi a qualsevol hora i des de qualsevol lloc, evitant així el temps de desplaçament, les cues d'espera i per tant estalviant un temps que, com diu la cita "és or". Es facilita també la interacció entre els ciutadans i l'Administració pública, fomentant així la participació ciutadana. És cert que encara falta desenvolupar-ho bastant per estar a l'alçada d'altres països que ja ho tenen més implantat, però almenys, estem en el camí. No obstant, no tot és tan bonic.... cal dir també, que no sempre el fet de disposar d'aquest servei, signifiqui resoldre satisfactòriament la sol·licitud del ciutadà. Cal seguir treballant en el desenvolupament dels serveis que s'ofereixen, així com en la formació de les persones (molts usuaris no saben com accedir-hi) i evidentment, en la seguretat de les comunicacions.

Ens protegeix realment com a consumidors / usuaris / ciutadans? 
Bé, com tota legislació que es promulga, evidentment, es fa amb la finalitat de garantir la màxima protecció als ciutadans/usuaris/consumidors. El què no vol dir que sempre s'aconsegueixi. L'àmbit de les tecnologies és un sector que es desenvolupa molt ràpidament, i per tant sempre va un pas per endavant que la legislació, cosa que pot donar lloc a buits legals. És per això que cal que es vagi desenvolupant per tal d'adaptar-se als nous reptes que van sorgint.

Drets i deures per a l’administració pública i drets i deures per als ciutadans, és bo o dolent?
El fet que la proclamació de drets per als ciutadans comporti uns deures per a l'Administració (el deure de proporcionar els mitjans per tal de fer efectius els drets dels ciutadans), diria que, sens dubte, és bo ja que comporta una implicació de tots. No només de la ciutadania, sinó també dels poders públics, que canvien la seva visió arcaica d'administració on primava l'Administració pública i passen a tenir com a focus principal el ciutadà.

Con es que hi ha tant casos de corrupció en l'administració pública, els mitjans de comunicació en van plens, la nostra legislació té massa forats?
Al meu entendre, la corrupció no és conseqüència de la legislació, sinó de les persones. El problema no és la legislació sinó la consciencia i l'educació social. De mecanismes per "castigar" la corrupció ja n'hi ha. Tal com dius, últimament en veiem molts exemples. Hi ha judicis per diferents casos de corrupció. Senyal que la legislació en preveu la penalització. El problema doncs, diria que és la "sensació d'impunitat" que poden sentir alguns individus (que no vull dir que la tinguin, sinó que creuen tenir-la). No obstant, una cosa que si que potser es podria criticar és la "rapidesa" amb la que es desenvolupen les actuacions. De vegades, el fet de la famosa "lentitud de la justícia" és el que fa que hi hagi la sensació que hi hagi casos que quedin sense càstig.

Que s’aprovin lleis estatals i després lleis autonòmiques parlant del mateix ens beneficia o ens fa ballar el cap?
Tot i que pugui semblar contradictori, diria que les dues coses a la vegada, jejeje. Ens beneficia en el sentit que es permet la pluralitat i la particularitat de les autonomies. El fet que cada autonomia pugui legislar amb les seves pròpies especificitats, és bo per la riquesa cultural de cada autonomia. Ara bé, també és cert que de vegades pot donar la sensació de discriminació ja que determinades regulacions no són les mateixes per a tothom i pot semblar que no es respecta el principi d'igualtat, sobretot si no s'entén el motiu del per què es produeix aquesta diversitat de regulació. A part que, com bé dius, també pot comportar que ens "balli el cap" ja que és molt difícil, per no dir una tasca "quasi impossible" conèixer totes les legislacions amb les seves particularitats i si, això pot fer que es tingui la sensació que no saps mai què es pot fer i què no segons on et trobis.

Com a usuaris com ens podem protegir si les condicions legals d'un programa o d'una xarxa social estan subjectes a la legislació d'un altre país?
Actualment, hi ha molta protecció a nivell de països europeus i fins i tot, dels Estats Units, que potser és un dels països amb els què es tenen més relació i dels que tenen menys protecció del que són les dades de caràcter personal ja que tenen una visió diferent del què és la privacitat. Avui en dia però, està bastant solucionat per la via de la signatura d'acords com és "Safe Harbor" en el cas dels Estats Units, un marc per a regular els requisits que han de complir les entitats en matèria de protecció de dades que vulguin tenir relacions amb països de la Unió Europea. És important, abans de realitzar qualsevol tràmit online, llegir-se el què s'anomena la "lletra petita", és a dir, les condicions i termes generals que tota pàgina ha de contenir (cosa que, com tots sabem, la majoria de gent no fa jejeje). Jo recomanaria llegir aquesta informació i, en cas tenir dubtes o que una pàgina no disposi d'aquesta informació, el millor és desconfiar. Com es diu "Val mes prevenir que curar".

Ens signes un autògraf? 
Eso pà cuando nos veamos jajajaja!!!